Applicatietape: de brug tussen folie en ondergrond
Applicatietapes, overdrachtsfolies of transfertapes zijn nodig bij het overzetten van gesneden folie op een ondergrond. Vaak zien signmakers door de vele types en verschillende merken door de bomen het bos niet meer en wordt er slechts één applicatietape gebruikt voor alle toepassingen. Hierdoor kan het probleem ontstaan dat een applicatietape te hard of juist te zacht kleeft op de folie en het moeilijk wordt om een folie fatsoenlijk aan te brengen.
Voor iedere toepassing is een geschikte applicatietape te vinden. In dit artikel leggen we de belangrijkste kenmerken van de verschillende applicatietapes uit en laten we zien hoe de juiste keuze gemaakt kan worden.
Papieren applicatietapes
Er zijn twee types applicatietape te onderscheiden: papieren en transparante films. Voor alledaags gebruik is in veel gevallen een dikkere premium papieren applicatietape te gebruiken. Deze zijn zachter en flexibeler dan een transparante variant. Ze hebben een zeer goede stabiliteit en vergemakkelijken daardoor de applicatie van folie. Papieren applicatietapes zijn er in een grote verscheidenheid qua kleefkracht. Ze zijn beschikbaar van low tack tot ultra high tack om alle soorten folie te kunnen aanbrengen. Daarnaast zijn er goedkopere standaard papieren applicatietapes voor budget toepassingen.
Bij een natte aanbrengmethode wordt een papieren applicatietape aanbevolen, omdat dit papier een poreuze structuur heeft. Water of applicatievloeistof kan hierdoor gemakkelijk ontsnappen en weg gerakeld worden.
Een nadeel van papieren applicatietapes is dat deze translucent zijn en niet transparant. Hierdoor zijn ze niet te gebruiken bij toepassingen met meerdere kleuren, waarbij een nauwkeurige applicatie noodzakelijk is. Zelfs bij een enkele kleur kan het moeilijk te bepalen zijn waar de folie uiteindelijk wordt geplaatst.
Transparante applicatietapes
Transparante applicatietapes zijn doorzichtig doordat deze gemaakt zijn van plastic in plaats van papier. Deze films maken hierdoor zeer nauwkeurig aanbrengen van meerdere kleuren over elkaar heen mogelijk. Daarnaast is het qua presentatie mooier om een transparante applicatietape te gebruiken wanneer de signmaker de klant zelf de folie wil laten installeren.
Een nadeel van transparante applicatietapes is de staticiteit. Het plastic materiaal genereert voornamelijk in droge ruimtes een statische lading wat stof en vuil kan aantrekken. Hierdoor wordt een schone bubbelvrije applicatie bemoeilijkt. Dit kan deels voorkomen worden door de rol minder snel uit te rollen.
Daarnaast is nat plakken met transparante applicatietape moeilijker dan met een papieren applicatietape doordat vocht door de dichte structuur van de film niet gemakkelijk te ontsnappen is.
Kleefkracht
Om een goede en snelle applicatie zonder problemen te waarborgen, worden applicatietapes geproduceerd met een verschillende kleefkracht. Er zijn twee factoren die in overweging genomen moeten worden: de kleefkracht tussen de applicatietape en de folie en de kleefkracht tussen de folie en de ondergrond.
In de ideale situatie zal de kleefkracht tussen de applicatietape en de folie hoger moeten zijn dan de kleefkracht tussen de folie en het schutvel. Wanneer dit niet het geval is zal de applicatietape de folie niet van het schutvel getrokken kunnen worden. Vervolgens zal de kleefkracht tussen de folie en de ondergrond groter moeten zijn dan de kleefkracht tussen de folie en de applicatietape. Alleen dan zal de folie gaan hechten aan de ondergrond en loslaten van de applicatietape.
Voor de meeste toepassingen kunnen applicatietapes met een gemiddelde kleefkracht gebruikt worden. Voor sommige toepassingen is het echter verstandig om applicatietapes met een hogere of lagere kleefkracht te gebruiken. Applicatietapes met een lage kleefkracht zijn geschikt voor grote toepassingen, waarbij de geringe kleefkracht van de lijm verdeeld wordt over een groot oppervlak. Daarnaast zijn ze te gebruiken in situaties waar de hechting tussen de ondergrond en de folie niet optimaal is.
Applicatietapes met een hoge kleefkracht zijn daarentegen te gebruiken bij kleine toepassingen, waarbij zich veel lijm op een klein oppervlak bevindt, of licht gestructureerde folies zoals matte snijfolies. Zeer gestructureerde toepassingen, zoals glasdecoratiefolies of sommige carwrapfolies kunnen aangebracht worden met applicatietapes die een extra hoge kleefkracht bezitten.
Applicatietapes met een perfecte vlakligging
Verder is het belangrijk dat een applicatietape een perfecte vlakligging heeft, zodat tunneling, opkrullen of het ontstaan van vouwen na verloop van tijd wordt voorkomen. Hiervoor is een speciale lijmtechniek ontwikkeld, zoals TransferRite’s Ultra of RTape’s RLA.
Conclusie: gebruik de juiste applicatietape voor een goede overbrugging
Bij de keuze voor de juiste applicatietape is het belangrijk om de folie en ondergrond goed in ogenschouw te nemen. Je zult merken dat het handig is om verschillende types applicatietape op voorraad te houden voor verschillende toepassingen en verschillende folies. Kiezen van de juiste applicatietape zorgt ervoor dat het aanbrengen van folie soepel verloopt en draagt bij aan een mooi eindresultaat.