Anti-steenslagfolies of paint protection films (PPF films) zorgen voor bescherming van een voertuig tegen schade. Deze films worden in twee types geproduceerd: polymeer gekalanderd PVC en het meest populaire type: polyurethaan. Voor verschillende toepassingen kan er voor een ander type film worden gekozen. In dit artikel leggen we het verschil tussen de twee uit.
Wat zijn paint protection films?
Paint protection films, of anti-steenslagfolies, zijn 100% transparante films die zorgen voor bescherming van de meer kwetsbare onderdelen van een voertuig. De populariteit van dit materiaal heeft afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Met paint protection films kunnen schadegevoelige plekken van een voertuig, zoals spiegels, bumpers of motorkappen, beschermd worden tegen steenslag, zand, krassen en ander vuil. Ook kan de lak van een voertuig beschermd worden, waardoor de waarde van een voertuig behouden kan blijven. Hierdoor kunnen paint protection films een meerwaarde geven aan het eindresultaat van een carwrap of van de belettering van een voertuig.
Bij het bepalen van het juiste type paint protection film moeten een aantal zaken bekeken worden. Moet de film vervormd worden om op de ondergrond te kunnen hechten? En is de ondergrond geschikt om beplakt te worden? Daarnaast zijn anti-steenslagfolies beschikbaar in verschillende diktes in zowel mat als glans, voor verschillend gebruiksgemak en uiterlijk. Er kan gekozen worden tussen twee types paint protection films: self-healing PU films en PVC films.
Het basisbestanddeel van self-healing PU paint protection films is polyurethaan: een mix tussen hard plastic en zachte siliconen. Het is een stevig, glad en glashelder rubber dat geen vuil aantrekt. PU films zijn duurzamer en UV-bestendiger dan PVC films en zijn zeer goed vervormbaar, waardoor ze ideaal zijn voor glooiende delen van een voertuig. Bumpers en koplampen zijn toepassingen die uitstekend beschermd kunnen worden met PU films. Daarnaast worden deze films zelfs gebruikt voor bescherming van telefoons. Self-healing PU paint protection films, zoals de Oraguard 2815GF, de GrafiGuard Self-healing PPF en de 3M Scotchgard PPF SGH6 Pro 4.0 zijn beschikbaar in glans, mat en hoogglans zwart.
Self-healing paint protection films bestaan uit verschillende lagen, bestaande uit polyurethaan, lijm, polyester en een blanke lak. Naast bescherming tegen vervaging en vuil reageren deze lagen op warmte om eventuele schade die aan de film is aangebracht te "genezen". Wanneer de film wordt beschadigd, vertoont het oppervlak zichtbare schade aan de film. Zodra er echter warmte wordt toegepast (door de zon of bijvoorbeeld een heteluchtpistool "herschikken" de onderliggende lagen zichzelf op deeltjesniveau om de kras te verdrijven. bekijken
Self-healing PU paint protection film
PVC paint protection films
Paint protection films op PVC-basis zijn polymeer gekalanderde transparante films met een grote slagvastheid. Doordat deze minder vervormbaar zijn dan PU films zijn ze niet geschikt voor een volledige carwrap. Voor vlakkere delen van een voertuig zijn ze echter een zeer goed alternatief met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. PVC paint protection film, zoals de Oraguard 270, is beschikbaar in glans. bekijken
PVC paint protection film
Hoe zijn paint protecion films aan te brengen?
Orafol en Grafityp hebben duidelijke applicatie-instructies voor het aanbrengen en verwijderen van anti-steenslagfolies gemaakt. Hier kun je de applicatie-instructies van Orafol en Grafityp downloaden. En om je nog extra goed op weg te helpen, bieden we een aantal keer per jaar een GrafiWrap PPF training aan. Houd hiervoor de agenda van onze Nautasign College in de gaten!