One-way vision folie is een populair middel om objecten mee te decoreren. Doordat one-way-vision folies zorgen voor een eenzijdige doorkijk, zijn deze ideaal voor toepassingen waar wel naar buiten, maar niet naar binnen gekeken kan worden. Kantoorpersoneel kan bijvoorbeeld wel naar buiten kijken, terwijl privacy behouden kan blijven. En er kan op voertuigen in het openbaar vervoer geadverteerd worden zonder dat dit ten koste gaat van het gebruiksgemak van de passagier.

One-way-vision folies vergen een iets andere behandeling dan standaard folies. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

1. Wat is one-way-vision folie en hoe gaat het in zijn werk?

One-way-vision folie is gemaakt van PVC wat tot 40-50% geperforeerd is. Deze perforaties hebben een doorsnede van ongeveer 1,5 mm. Doordat het oog van de mens geneigd is om eerder lichtere kleuren op te merken dan donkere kleuren – zoals de perforaties in de folie – focust het oog van de mens zich op het printbare gedeelte van de folie. Hierdoor ziet one-way-vision folie er van een afstand uit zoals een gewone printfolie. De zwarte niet-printbare achterzijde van de folie werkt precies andersom. Deze wordt juist genegeerd door het oog, waardoor het menselijk oog zich focust op het gene wat er zich in de perforaties bevindt. Hierdoor kan er goed van binnen naar buiten gekeken worden. Licht zorgt tenslotte voor de magie. Voor een optimaal effect moet het licht aan de printzijde groter zijn dan aan de niet geprinte zijde. Wanneer dit niet zo is, zal de one-way-vision folie niet zijn werk kunnen doen.

2. Waar moet rekening mee gehouden worden in de ontwerpfase?

Afbeeldingen die geprint worden op one-way-vision folie lijken vaak minder levendig dan afbeeldingen die zijn geprint op gewone printfolies. Dit komt doordat ongeveer 40-50% van het materiaal geperforeerd is, en hierop uiteraard niet op geprint kan worden. Verhogen van de contrastwaarde of een hogere inktdekking kunnen er voor zorgen dat de print wat levendiger wordt. Er wordt aanbevolen om prints te testen op het uiteindelijke materiaal om het beste printresultaat te krijgen. 

3. Met welke printtechnieken kan one-way-vision folie geprint worden?

One-way-vision folie kan geprint worden met latex-, solvent- en UV-inkten. Printen met UV-inkten wordt niet aanbevolen bij standaard one-way-vision folies, omdat de perforaties in de one-way-vision folie door de UV-inkten verstopt kunnen raken. Hierdoor kan het zicht belemmerd worden. Hiervoor is de Prime Perforated Window Film UV geschikt.

4. Waar moet rekening mee houden bij de voorbereiding voor het aanbrengen van one-way-vision folie?

Het is extreem belangrijk dat de ondergrond zeer schoon is. Vanwege de perforaties in het materiaal, is one-way-vision folie gevoeliger voor vocht en vuil dan standaard printfolies. Ook wordt aanbevolen om het omringende gebied goed schoon te maken. Isopropanol is hier een goede oplossing voor.

5. Hoe moet de one-way-vision folie van de liner verwijderd worden?

Bij het aanbrengen van one-way-vision folie wordt aanbevolen om de liner voorzichtig van de folie af te trekken, en niet andersom. Hierdoor wordt het ontstaan van plooien en vouwen voorkomen wanneer de folie gescheiden wordt van de liner.

6. Moet one-way-vision nat of droog aanbracht worden?

Doordat one-way-vision folie bestaat uit perforaties waar vocht in kan blijven zitten, wordt aanbevolen om de folie droog aan te brengen.

7. Moet one-way-vision folie gelamineerd worden?

Afhankelijk van de toepassing kan het goed zijn om one-way vision folie te lamineren met een speciaal ontworpen glashelder laminaat. Er zijn drie belangrijke redenen om dit te doen. Ten eerste beschermt one-way vision laminaat de folie tegen UV, verwering, graffiti, enzovoorts waardoor de levensduur van de folie verlengd wordt. Ten tweede kan one-way-vision laminaat een mooie glans geven aan de print. Ten derde kan het zicht door de one-way-vision folie makkelijker behouden blijven, doordat de perforaties niet meer met water of vuil gevuld kunnen worden. Wel moet opgemerkt worden dat het zicht door de one-way-vision folie nooit zo helder is als wanneer het niet gelamineerd is.

8. Hoe kan one-way-vision laminaat het beste gelamineerd worden?

Wanneer one-way-vision folie gelamineerd moet worden, moet het laminaat altijd tenminste 10mm buiten de folie randen van de folie uit komen. Dit bevordert niet alleen de kleefkracht aan de randen van de folie, maar zorgt er ook voor dat er geen vocht of stof onder de folie terecht kan komen.

9. Wat moet er gedaan worden als de print uit meerdere stukken folie bestaat?

Wanneer er meerdere stukken naast elkaar geplaatst worden, kan er niet met een overlap geplakt worden. De stukken kunnen het beste naast elkaar geplakt worden, met daartussen een strook die niet groter is dan 1-2 mm. Deze strook dient dan gelamineerd te worden met one-way-vision laminaat om loslating en vervuiling te voorkomen.

10. Kan one-way-vision folie over het gehele raam geplakt worden?

Er wordt aanbevolen om one-way-vision folie niet helemaal tot de rand van het glas aan te brengen. Een afstand van 2-3 mm tot raamrubbers is belangrijk om folieloslating te voorkomen.

11. Is one-way-vision folie gemakkelijk te verwijderen? 

One-way-vision folies worden geproduceerd met een permanente of een verwijderbare lijmlaag, zodat er altijd keuze is voor een permanente of een tijdelijke toepassing.

12. Welke one-way-vision folies zijn er beschikbaar bij Nautasign?

In onderstaande overzicht staan al onze one-way-vision folies.

One-way-vision folie

  40% geperforeerd 50% geperforeerd
Permanente lijmlaag Orajet 3676 Orajet 3675
Verwijderbare lijmlaag

Orajet 3636
3M Scotchcal 8173
Prime Perforated Window Film UV

 



One-way-vision laminaat

Orafol 3M
Oraguard 297GF Optically Clear Overlaminate 3M Optically Clear Overlaminate 8914i