Je hebt het vast weleens meegemaakt: je wilt een folie plakken op een crossmotor of een afvalcontainer, maar je merkt dat de folie niet goed blijft hechten of er onmiddellijk afvalt. Deze substraten vallen in de categorie van zogenaamde “laag-energetische ondergronden”. Voor het plakken van deze ondergronden kan je geen folie met een standaard belijming gebruiken, maar één met een hogere hechting. In dit artikel leggen we uit om welke toepassingen dit gaat en welke materialen er ingezet kunnen worden om op deze laag-energetische ondergronden te plakken.
Waarom zijn laag-energetische ondergronden hard-to-stick?
Hechting van een folie is grotendeels afhankelijk van de ondergrond. De lijmlaag van een folie moet goed contact kunnen maken met de ondergrond om uit te vloeien op het oppervlak. Bij zogenaamde hoogenergetische ondergronden, zoals aluminium of glas, geeft dit geen probleem. Folies met een standaard solvent- of water gebaseerde lijmlaag laten zich hierop makkelijk hechten.
Bepaalde kunststoffen, waaronder polypropyleen en polyethyleen, hebben echter een lage-oppervlakte-energie. Bij deze materialen maken moleculen aan het oppervlak geen interactie met moleculen van de folie. Dit veroorzaakt problemen met folies die een standaard solvent- of water gebaseerde lijmlaag bezitten. Folies zullen zich niet hechten aan het oppervlak en er uiteindelijk van af vallen.
Onderstaande overzicht laat zien welke ondergronden in de categorie "hoge oppervlakte-energie" of "lage oppervlakte-energie" vallen.
LSE ondergronden
Ontwikkelingen in de lijm- en folieindustrie
In het verleden hebben verschillende technieken gewerkt om laag-energetische materialen geschikt voor folie te maken. Zo kan er een hitte gebruikt worden om de toplaag weg te branden of kunnen er oplosmiddelen gebruikt worden. In veel gevallen zal dit werken, maar het kan kostbaar zijn of milieu- of veiligheidsproblemen met zich mee brengen.
Lijmproducenten hebben in de afgelopen jaren een nieuwe gemodificeerde tweefasen lijm ontwikkeld die goed hecht op laag-energetische ondergronden. Deze lijm heeft een hoge aanvangskleefkracht en een hoge uiteindelijke kleefkracht. Folies met deze lijm hechten net zo goed op ondergronden als polypropyleen en polyethyleen als op hoogenergetische oppervlakken zoals glas of aluminium.
Deze lijm wordt tegenwoordig door tal van foliefabrikanten ingezet om te kunnen plakken op hard-to-stick materialen. Er zijn folies voor laag-energetische ondergronden te vinden in zowel een gekalanderde kwaliteit als een gegoten kwaliteit, voor verschillende toepassingen.
Wat zijn voorbeelden van toepassingen met laag-energetische oppervlakken?
Er zijn tal van voorbeelden te bedenken die vervaardigd zijn uit laag-energetische materialen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van toepassingen die laag-energetisch zijn.
onze monomeer gekalanderde materialen voor laag-energetische ondergronden